Večino zahtevkov za prometne nesreče povzročijo neprevidni vozniki, vendar to ni edini vzrok. Do prometnih nesreč lahko pride zaradi slabih cest, pokvarjenih ali odsotnih prometnih znakov ali vožnje slabo vzdrževanega vozila. Ne glede na razlog, če bi se poškodovali v prometni nesreči, ki ni bila po vaši krivdi, a je bila povzročena, ker je nekdo drug ravnal malomarno ali nerazumno, bi lahko imeli pravico zahtevati odškodnino za prometno nesrečo.

Ali lahko uveljavljate odškodnino za prometno nesrečo?

Pri vložitvi zahtevka za nadomestilo za prometno nesreč je treba upoštevati več različnih meril, vendar je treba upoštevati tri glavne dejavnike, ki so:

  • Ali se je prometna nesreča zgodila v treh letih od vložitve zahtevka za odškodnino? V skladu z zakonodajo Združenega kraljestva obstaja triletno obdobje priložnosti, ki se začne v času nesreče.
  • Je bila prometna nesreča posledica nepremišljenosti / malomarnosti v imenu tretje osebe? Včasih je tožnik delno odgovoren za incident, vendar to ne vpliva na njihovo pravno pravico zahtevati odškodnino – čeprav se lahko katera koli odločba zmanjša, če se dokaže, da so delno zanemarljivi.
  • Zahtevate lahko le za poškodbe, ki so nastale kot neposredna posledica zadevne prometne nesreče ali kjer je mogoče dokazati, da je incident poslabšal obstoječe zdravstveno stanje. Ta posebni element zahtevka o prometni nesreči je dokaj preprost za dokazovanje z zdravniškim pregledom.

Če ste zaradi prometne nesreče prejeli telesno poškodbo in so izpolnjena vsa tri merila, boste morda imeli zahtevek za odškodnino.