Dolgotrajna invalidnost in trajne poškodbe, ki so posledica malomarnosti, so zapletene terjatve z visokim dolarjem.

Nadomestilo za preteklo in prihodnjo zdravstveno oskrbo in izgubljene plače so težki stroški . Lahko jih je mogoče preveriti in izračunati ter zavarovalnici težko oporekati.

Ko pa gre za plačilo za bolečino in trpljenje žrtve, lahko pričakujete boj.

Zavarovalnice vedo, da dolgotrajne tožbe zaradi invalidnosti pogosto vključujejo čustveno pričevanje in slikovne dokaze o trpljenju.

Glede na resnost invalidnosti žrtve in finančno stanje stranke, ki je kriva, lahko nagrade žirije za nadomestilo bolečine in trpljenja naletijo na milijone dolarjev.

Tukaj je tisto, kar morate vedeti o trajnih odškodninah in tožbah.

Skupne vrste trajnih odškodninskih zahtevkov

Trajne poškodbe so spremembe na telesu ali umu žrtve, ki imajo trajen učinek, dolgo po zdravljenju prvotne travmatične poškodbe.

Večina vrst trajnih poškodb je onemogočenih, kar pomeni, da žrtev poškodbe ne bo mogla opravljati enakih nalog ali doseči enakega potenciala kot pred poškodbo.

Pogoste vrste trajnih poškodb vključujejo:

 • Travmatične poškodbe možganov (TBI) se lahko zgodijo v prometnih nesrečah , zdrsih in padcih, poškodbah na delovnem mestu in zaradi zdravstvenih napak. Poškodbe možganov lahko povzročijo nenadna sila ali pomanjkanje kisika v možgane. TBI lahko obsegajo od pretresnih simptomov, ki se mesece zadržujejo, do trajnih poškodb možganov s pomembno izgubo kognitivnih funkcij.
 • Opekline so lahko globoke opekline tretje stopnje, ki uničijo kožo in mišice, pokrivajo velik odstotek telesa žrtve ali vdihavalne opekline, ki povzročajo trajne poškodbe pljuč. Hude opekline lahko pustijo osebo trajno onesposobljeno ali jo trajno oslabijo zaradi kontrakture in močnih brazgotin.
 • Poškodba hrbtenjače lahko povzroči trajno ohromelost poškodovane žrtve. Glede na to, kje vzdolž hrbtenjače pride do poškodbe, lahko oseba izgubi uporabo spodnjega telesa ali postane popolnoma nezmožna premikati glavo in telo.
 • Poškodbe hrbta, ki so manjše od poškodb hrbtenjače, so kljub temu lahko onemogočene. Na primer, zlomljeni vretenci ali raztrgani diski lahko povzročijo trajno invalidnost in celo življenje kronične bolečine.
 • Notranje poškodbe, ki so posledica travme ali medicinskih napak, lahko povzročijo trajno izgubo spolnega delovanja, izgubo reproduktivne priložnosti, zmanjšano sposobnost boja proti okužbam, nezmožnost nadzora nad delovanjem črevesja ali mehurja in drugo.
 • Senzorične izgube so lahko posledica travme, medicinskih napak, izpostavljenosti strupi in drugih vzrokov, ki vodijo do trajne slepote, izgube sluha ali oslabljene sposobnosti okusa ali vonja.
 • Amputacije so izguba prstov , rok, nog, rok ali nog, ki lahko nastanejo zaradi delovnih poškodb, prometnih nesreč, hudih opeklin ali okužb.
 • Razkrojitev lahko povzroči ureznine, opekline, brazgotine ali amputacije, ki trajno vplivajo na videz žrtve. Razkritje lahko tudi škodi samovrednosti žrtve in zmožnosti sodelovanja v poslovnih ali socialnih okoljih.
 • Ponavljajoče se telesne poškodbe, kot je sindrom karpalnega kanala, lahko trajno škodijo uporabi roke ali zapestja.
 • Strupena izpostavljenost nevarnim snovem, kot je premogov prah ali azbest, lahko trajno onemogoči poškodbe, kot sta bolezen črnega pljuča in mezoteliom .
 • Posttravmatska stresna motnja (PTSP) je potencialno trajno stanje duševnega zdravja, ki ga povzroči doživljanje travme, na primer prometna nesreča, posilstvo, napad ali vojaški boj. PTSP lahko oteži ali onemogoči normalno delovanje.

Kaj je vredno trajne poškodbe?

Večina odškodninskih zahtevkov ima z njimi jasno določene stroške. Na primer, če si v prometni nesreči zlomite nogo , boste imeli “težke” stroške zdravljenja, stroške, ki so bili v žepu in izgubljene plače.

Eno ali dvakratno skupno količino vaših težkih stroškov dodajte znesek za svojo bolečino in trpljenje.

Po drugi strani imajo dolgotrajne invalide stalne in odprte stroške. Zaradi teh stalnih stroškov poravnave za trajne poškodbe ni tako enostavno izračunati. Če bodoče škode niso opredeljene, je načrtovanje natančne številke poravnave zapleteno.

Denarna vrednost čustvene stiske , ki jih dolgoročno invalidnosti povzročajo, ni mogoče objektivno izmeriti.

Kdo lahko reče, kakšno bi bilo življenje nekoga, če ne bi bil invalid? Uživanje družine in prijateljev ter sposobnost, da se vključite v svoje prejšnje dejavnosti, se trajno zmanjšuje. Življenje samo po sebi je morda manj izpolnjujoče. Kaj je to vredno?

Dejavniki odškodnine za trajne poškodbe

Pri izračunu trajne odškodnine za škodo, ki lahko bistveno vpliva na skupno izplačilo poškodovanemu žrtvi in ​​njihovi družini, pridejo v poštev različni dejavniki.

Visoki zneski odškodnin so pogosto povezani z:

 • Stopnja invalidnosti: Trajno poškodovane žrtve bodo morda potrebovale stalno zdravstveno oskrbo in opremo ter pomoč pri mobilnosti in vsakodnevnih dejavnostih, čeprav si lahko nekaj naredijo same. Stroški vsakodnevne oskrbe žrtev poškodb, ki so močno ali popolnoma nesposobne, lahko znašajo več milijonov dolarjev.
 • Izguba prihodnjih plač: Odvetniki običajno najamejo specializirane računovodje, da opravijo „aktuarsko analizo“, da ugotovijo morebitne plače, ki bi jih oseba zaslužila v svoji preostali dobi. Analiza upošteva spretnosti in izobrazbo osebe, koliko let bi oseba delala, predvidena povečanja plač in predvideno stopnjo inflacije.
 • Vidna onesnaženost: Trajna vidna brazgotina ali izkrivljanje je močan dejavnik za povečano kompenzacijo čustvenih stisk. Brazgotine na obrazu so še posebej pomembne, če je žrtev mlada, ženska ali je vključena v poklice, ki se opirajo na videz osebe, kot so manekenke, zabave in druge dejavnosti odnosov z javnostmi.
 • Starost žrtev: Na splošno se mlajšim žrtvam poškodb dodeli več odškodnin prav zato, ker bodo njihovi trajni izgube vplivale na veliko daljši del njihovega življenja.
 • Bolečina in trpljenje: Žrtve trajnih poškodb, ki jih povzroči malomarnost drugih, so vedno upravičene do bistveno večjega nadomestila za bolečino, trpljenje in čustvene stiske, kot jih ima povprečen vlagatelj škode. Odškodnina bolečine in trpljenja je lahko izredno visoka glede na posamezne okoliščine, kot je oseba, ki je trpela večkrat boleče medicinske postopke, ali ki ne more preseči, da bi bila priča nasilni smrti drugih v nesreči.

Ko so na voljo omejena sredstva

Za nekatere vrste odškodninskih zahtevkov je žrtev na voljo omejena sredstva, ne glede na to, kako hudo so bili poškodovani. Na primer:

Zahtevki za avtomobilsko zavarovanje: Ko ste trajno poškodovani v prometni nesreči , vam je odškodnina običajno omejena z omejitvami kritja odgovornosti iz naslova krivde voznika, razen če niste kupili neobvezno pokrito zavarovanje motorista.

Z zavarovalno polico lahko vložite zahtevek za nezadostno zavarovanje, ko ste izčrpali omejitve odgovornosti drugega voznika. Vaša zavarovalnica bo plačala tudi zavarovanje za zavarovan avtomobilist, če voznik krivde ni bil zavarovan.

Nadomestilo delavcev: Vsaka država ima lastna pravila delavcev glede obravnavanja trajnih delnih zahtevkov za invalidnost . Delovna zavarovanja delavcev bodo trajne škode za poravnavo škode pogosto poravnala s pavšalnim zneskom. To izplačilo običajno ne vključuje zneska za bolečino in trpljenje in ne bo pokrilo celotnega zneska izgubljene plače.

Poškodbe, ki jih povzroči korporativna malomarnost

Poškodbe, ki so jih povzročile medicinske zlorabe, poškodovani proizvodi, nesreče ob množičnem tranzitu in drugi primeri, ko je bila kriva stranka korporacija ali vladni subjekt, imajo običajno večmilijonske zavarovalne police in znatna poslovna sredstva.

Poslovne in nepravilne zavarovalnice bodo storile vse, kar je mogoče, da poravnajo trajne zahtevke za poškodbe in invalidnost, preden gredo na preizkušnjo. Sodelovanje s sodbami porot, ki jih lahko dosežejo milijoni, ni dober posel.